Teď na jaře je totiž přesně ta správná doba, kdy začít se založením bylinkové zahrádky nebo s pořízením bylinek obecně. Pokud bydlíte na vesnici, pak to máte samozřejmě jednodušší a můžete si udělat rovnou vlastní bylinkovou zahrádku. Ale ani ti, kdo bydlí v paneláku, nemusejí věšet hlavu!
Jak říká jeden nejmenovaný známý šéfkuchař, jediná ingredience, kterou v kuchyni nelze ničím nahradit, je čerstvost. A i když supermarkety nabízejí širokou škálu nejrůznějších kořenících směsí a dochucovadel, stále platí, že není nad čerstvé bylinky. Kořenící směsi totiž zpravidla obsahují konzervanty a navíc mají veliké množství soli, což není pro naše tělo úplně vhodné. Nemluvě o tom, že za cenu, za jakou pořídíme několik těchto zázračných pytlíčků, můžeme mít doma skutečné bylinky. Pokud bydlíme ve městě a nemáme to štěstí, že máme kus zahrady, kam rostlinky vysadit, vystačíme si třeba s několika truhlíky na balkóně nebo klidně i přímo doma, na kuchyňské lince. Nevýhodou je, že v těchto lehce stísněných podmínkách se nám rostlinky nebudou příliš rozrůstat, výhodou ale naopak je, že je budeme mít při vaření neustále k dispozici.
První krok je nakoupit kvalitní rostlinky bylinek. Pro začátek by vám určitě neměla chybět petrželka, dále rozmarýn, oregano a bazalka. Fajnšmekři pak mohou přidat i tymián, koriandr nebo šalvěj. Pokud si rádi během teplých dnů dopřejete nějaký ten osvěžující nápoj, pak zvažte i mátu nebo meduňku – zde ovšem pozor, tyto dvě byliny mají tendenci se rozrůstat, jako plevel. Sazeničky můžete kupovat buďto v zahradnictví, kde mají větší výběr nebo případně i v těch zmiňovaných supermarketech. Při nákupu v zahradnictví ale máte tu výhodu, že se můžete poradit o vhodném způsobu pěstování a koupit případně rovnou i substrát nebo přírodní hnojivo.
Hned poté, co si rostlinky přinesete domů, doporučuji je opatrně přesadit do většího květináče, protože ty, ve kterých se obvykle prodávají, jsou spíše takové provizorní řešení, které není úplně vhodné k tomu, aby v něm bylinky vegetovaly dlouhodobě. Při přesazování přidejte zakoupený substrát. Možná ale přemýšlíte nad tím, jak to udělat, aby obyčejné plastové květináče, ve kterých budete bylinky mít, nepůsobily na kuchyňské lince nevzhledně. Tomu se dá snadno zabránit, pokud si pořídíte elegantní obal na květináč. Trendem letošní sezóny jsou obaly na květináče z materiálu polystone, ze kterého se dokonce vyrábějí i kuchyňské linky, takže můžete odstín květináče sladit s barvou své kuchyně.
Pokud ovšem preferujete spíše přírodní styl v duchu Provence, pak vás nejspíš osloví květináče z terakoty, které se vyrábí prastarou metodou sušení na slunci. Jedná se tedy o ten nejpřírodnější výrobní postup.
Pokud chcete mít bylinky přímo na kuchyňské lince, je třeba pro ně vybrat vhodné místo, kde mají dostatek světla, nejsou vystavené extrémním podmínkám (například horké páře, která při vaření vzniká), a kde je budete mít kdykoli po ruce, aniž by vám ale překážely při práci. Ideální jsou proto třeba parapety oken, pruh kuchyňské linky mezi dřezem a stěnou nebo nevyužité vnitřní rohy kuchyňských linek.
A pokud budete chtít své květináče s bylinkami ozvláštnit ještě něčím dalším, než jen polystonovými nebo terakotovými květináči, jsou hitem letošního jara kovové zápichy na bylinky, v originálním rezavém designu.
Když si domů pořídíte bylinkovou zahrádku a umístíte ji do své kuchyně, nejenom, že budete mít kdykoli při vaření možnost dát připravovanému jídlu jedinečnou chuť, ale zahrádka se stane i ozdobou vaší kuchyně. Sáček ze supermarketu totiž nikdy s čerstvostí soutěžit nemůže!