Sáček ze supermarketu? S čerstvými bylinkami soutěžit nemůže!

8. 04. 2016 14:02:05
Pokud nepatříte ke kuchařkám, které do jídla přidávají tajemné sáčky s dochucovadly ze supermarketu, ale dáváte přednost čerstvým bylinkám, pak byste měla zpozornět.

Teď na jaře je totiž přesně ta správná doba, kdy začít se založením bylinkové zahrádky nebo s pořízením bylinek obecně. Pokud bydlíte na vesnici, pak to máte samozřejmě jednodušší a můžete si udělat rovnou vlastní bylinkovou zahrádku. Ale ani ti, kdo bydlí v paneláku, nemusejí věšet hlavu!

Jak říká jeden nejmenovaný známý šéfkuchař, jediná ingredience, kterou v kuchyni nelze ničím nahradit, je čerstvost. A i když supermarkety nabízejí širokou škálu nejrůznějších kořenících směsí a dochucovadel, stále platí, že není nad čerstvé bylinky. Kořenící směsi totiž zpravidla obsahují konzervanty a navíc mají veliké množství soli, což není pro naše tělo úplně vhodné. Nemluvě o tom, že za cenu, za jakou pořídíme několik těchto zázračných pytlíčků, můžeme mít doma skutečné bylinky. Pokud bydlíme ve městě a nemáme to štěstí, že máme kus zahrady, kam rostlinky vysadit, vystačíme si třeba s několika truhlíky na balkóně nebo klidně i přímo doma, na kuchyňské lince. Nevýhodou je, že v těchto lehce stísněných podmínkách se nám rostlinky nebudou příliš rozrůstat, výhodou ale naopak je, že je budeme mít při vaření neustále k dispozici.

První krok je nakoupit kvalitní rostlinky bylinek. Pro začátek by vám určitě neměla chybět petrželka, dále rozmarýn, oregano a bazalka. Fajnšmekři pak mohou přidat i tymián, koriandr nebo šalvěj. Pokud si rádi během teplých dnů dopřejete nějaký ten osvěžující nápoj, pak zvažte i mátu nebo meduňku – zde ovšem pozor, tyto dvě byliny mají tendenci se rozrůstat, jako plevel. Sazeničky můžete kupovat buďto v zahradnictví, kde mají větší výběr nebo případně i v těch zmiňovaných supermarketech. Při nákupu v zahradnictví ale máte tu výhodu, že se můžete poradit o vhodném způsobu pěstování a koupit případně rovnou i substrát nebo přírodní hnojivo.

Hned poté, co si rostlinky přinesete domů, doporučuji je opatrně přesadit do většího květináče, protože ty, ve kterých se obvykle prodávají, jsou spíše takové provizorní řešení, které není úplně vhodné k tomu, aby v něm bylinky vegetovaly dlouhodobě. Při přesazování přidejte zakoupený substrát. Možná ale přemýšlíte nad tím, jak to udělat, aby obyčejné plastové květináče, ve kterých budete bylinky mít, nepůsobily na kuchyňské lince nevzhledně. Tomu se dá snadno zabránit, pokud si pořídíte elegantní obal na květináč. Trendem letošní sezóny jsou obaly na květináče z materiálu polystone, ze kterého se dokonce vyrábějí i kuchyňské linky, takže můžete odstín květináče sladit s barvou své kuchyně.

article_photo

Pokud ovšem preferujete spíše přírodní styl v duchu Provence, pak vás nejspíš osloví květináče z terakoty, které se vyrábí prastarou metodou sušení na slunci. Jedná se tedy o ten nejpřírodnější výrobní postup.

article_photo

Pokud chcete mít bylinky přímo na kuchyňské lince, je třeba pro ně vybrat vhodné místo, kde mají dostatek světla, nejsou vystavené extrémním podmínkám (například horké páře, která při vaření vzniká), a kde je budete mít kdykoli po ruce, aniž by vám ale překážely při práci. Ideální jsou proto třeba parapety oken, pruh kuchyňské linky mezi dřezem a stěnou nebo nevyužité vnitřní rohy kuchyňských linek.

A pokud budete chtít své květináče s bylinkami ozvláštnit ještě něčím dalším, než jen polystonovými nebo terakotovými květináči, jsou hitem letošního jara kovové zápichy na bylinky, v originálním rezavém designu.

Když si domů pořídíte bylinkovou zahrádku a umístíte ji do své kuchyně, nejenom, že budete mít kdykoli při vaření možnost dát připravovanému jídlu jedinečnou chuť, ale zahrádka se stane i ozdobou vaší kuchyně. Sáček ze supermarketu totiž nikdy s čerstvostí soutěžit nemůže!

Autor: Barbora Ostertágová | pátek 8.4.2016 14:02 | karma článku: 15.01 | přečteno: 694x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.81 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 584

Celý život jsem se zajímala o bytový design a zařizování interiérů, až jsem se jednoho dne rozhodla, že bych se tímto koníčkem chtěla i živit. Koncem loňského roku se mi tento sen splnil a já si otevřela svůj vlastní designový internetový obchod Svět pod střechou. Trendy současného designu tak budou i hlavním tématem mého blogu...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...